torstai 13. helmikuuta 2014

Kirja-analyysejä sairastuvalta

Täällä taas ollaan, sohvan pohjalla. Nyt ei ole riesana migreeni vaan kunnon flunssa. Onneksi omistan maailman parhaat naapurit ja he käyttää koiraa pihalla iltapäivisin niin saan itse levätä rauhassa. Tosin huomenna olisi pakko mennä töihin, saa nähdä kuinka käy.

Tässä maatessa on mahtavaa seurata Olympialaisia ja lukea kirjoja ja lehtiä. On pitänyt jo pitkän aikaa kirjoittaa self help -kirjallisuudesta, mutta ei ole ollut tarpeeksi aikaa. Nyt, kun sitä aikaa unien välissä on jonkun verran, raapustan jotain ylös.

Tämä self help -kirjojen maailma oli minulle aika vieras vielä viime vuoteen asti. Viime vuonna kyselin ystävältäni, joka niitä on lukenut, mistä voisin aloittaa. Sain häneltä pari suositusta ja marssin niiden kanssa kirjastoon. Juuri niitä kirjoja ei sieltä löytynyt, mutta kaikkea muuta kyllä mielin määrin! Ajattelin, että nappaan mukaani pari kirjaa, jotka kuulostavat hyvältä juuri omaan elämääni. Näin hyllyssä Katri Mannisen ja Sanna Stellan kirjoittaman Luksusmuija-kirjan. Innostuin täysiä, sillä tuntui, että se on helppo hyppäys self help -kirjallisuuden pariin.

Luksusmuijassa puhutaan paljon itsetunnosta. Olen kirjoittanut täällä paljon samasta aiheesta ja tuntuikin ihan luonnolliselta, että kirja aloitetaan sillä ja luodaan uskoa omaan itseensä. Kirjan alun hyppelin hieman huonolukuisesti ja pysähdyin kohdassa "entä, kun ei mene ihan putkeen?". Se on juuri se kohta, mitä minun pitää parantaa. Ottamaan asiat sellaisena kuin ne on. Mitä sitten vaikka aina ei kuljekaan? Luksusmuija-kirjassa vastataan kysymyksiin ja tehdään tehtäviä, jotta saadaan selville, missä mennään. Tähän kohtaan vastauksiani oli mm. odotukset olivat liian suuret, oli kiire ja stressi.

Kun elämä tosissaan potkii päähän, positiivista ajattelua tarvitaan vasta toipumisvaiheessa, Luksusmuijassa kerrotaan. Tämä on minusta ihan totta. Aina ei tarvitse olla positiivinen. Esimerkiksi läheisen kuolema tai vakava onnettomuus ei tuota mitään positiivista ajatusta eikä sen tarvitsekaan. Niitä mietitään vasta sitten, kun surusta täytyy päästä etenemään ja parantumaan.

Luksusmuija on kirjana juuri oikea aloitus self help -kirjallisuuteen. Naurua ja vakavuutta sopivassa suhteessa. Eikä kirjaa tarvitse lukea jokaiselta sivulta. Lukee ne kohdat, joihin etsii vastauksia.

Lisää kirjallisuutta on pöytä täynnä. Täytyykin kirjoitella niistä lisää tulevaisuudessa. Mutta olisiko sinulle antaa vinkkiä positiivisen elämän -kirjoista tai muista self help -kirjoista? Myös erilaiset jooga-kirjat kiinnostavat.



2 kommenttia:

  1. Varsinaista self-helpiä olen lukenut aika vähän, filosofia-kategorian alle kuuluvia kirjoja puolestaankin niin kauan, kun muistan (monestihan nämä on aika lähellä toisiaan). Esim. tamperelaisen onnellisuusprofessori Markku Ojasen kirjoja suosittelen, samoin Tommy Hellstenin (mm. klassikko Saat sen mistä luovut) kirjoja. Ne on antaneet paljon ajattelemisen aihetta! Mitään ihan semmoista "hömppä"self helpiä en lue koskaan, koska sillä on kyllä merkitystä, kuka kirjan on kirjoittanut. Niin ja Dr. Philin kirjat on oikeesti hyviä! Self matters (ei puhutellut mua erityisemmin), Relationship rescue ja eritoten Love smart! Siinä vinkkejä ja innolla odotan, mitä muita kirjoja täällä esittelet! :) (ja pikaista paranemista tietysti! <3)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkeistä! Täytyy jenkeistä katsoa noita Dr. Phillin kirjoja :) Ja kiitos, menihän siinä viikko, että paranin. Huh.

      Poista