tiistai 10. joulukuuta 2013

Tässä ja nyt

Olen viimeaikoina lukenut paljon juttuja Mindfulness-harjoituksista. Se on ilmeisesti nyt jonkunlainen trendi-juttu. Minua kiinnostaa kokeilla kaikenlaisia tämmöisiä ja kokeilun kautta löytää itselle se sopivin keino rentoutumiseen.

Mindfulness on tietoista läsnäoloa. Sen on kehittänyt professori Jon Kabat-Zinn. Mindfulnessin pohjana on buddhalainen ajatusta hyväksyvästä tietoisesta läsnäolosta, mutta kyse ei silti ole mistään uskonnosta. Tarkoituksena on saada ajatukset juuri tähän hetkeen, rentoutua ja rauhoittua.

Lehtijutussa, jonka luin, listattiin 10 syytä kokeilla. Laitan ne tähän teillekin.
1. Lisää onnellisuutta
2. Vähentää stressiä
3. Rentouttaa
4. Lisää luovuutta
5. Parantaa puolustuskysyä
6. Kohentaa keskittymiskykyä
7. Helpottaa nukahtamista
8. Lisää itsetuntemusta
9. auttaa kehittämään itseä
10. auttaa jaksamaan vaikeuksia.

Tuon viimeisen kohdalla luki "Mindfulmess-harjoitukset opettavat, että kaikki on väliaikaista. Kun mistat tämän, kestät paremmin elämän koettelemuksia". Sitä ajatusta olisin tarvinnut rutkasti päähän viime viikolla.

Loppuun lyhyt ja halppo harjoitus. Lainattu täältä.
Tätä harjoitusta voit tehdä vaikka työpaikallasi suoden itsellesi noin viiden minuutin tauon. Laita kännykkään aika, jolloin haluat harjoituksen loppuvan. Tämä on tärkeä osa harjoitusta.

Etsi itsellesi mukava ja helppo istuma-asento, niin mukava kuin se nyt on mahdollista.
Anna pakaroiden painua alustaa vasten, ojenna selkäsi pehmeästi, anna hartioiden soljua rentoina alaspäin. Pääsi on rentona hartioilla. Anna käsien levätä sylissäsi tai mahdollisesti tuolin käsinojilla


Sulje silmäsi.Voit myös pitää silmäsi auki ja antaa niiden sulkeutua silloin, kun se tuntuu hyvältä. Hengitä rauhallisesti nenän kautta.

Vie huomiosi sitten hengitykseen.
Jos mahdollista, tunne, miten vatsasi kohoaa, kun hengität sisään, ja laskeutuu, kun hengität ulos.

 Älä yritä muuttaa hengitystäsi johonkin suuntaan. Seuraa ainoastaan sisään- ja uloshengitystäsi tuntien kehosi liikkeen. Jos haluat voit asettaa kätesi vatsan päälle, jotta voit paremmin tuntea sisään ja uloshengityksen liikkeen. Ole läsnä sille, mitä tunnet.

Muista, että on aivan normaalia, että mielesi harhailee muualle monta kertaa.Vie huomiosi kuitenkin lempeästi aina uudestaan hengitykseen. Se on osa harjoitusta. Tee se mahdollisimman luonnollisesti ja yksinkertaisesti. Anna huomiosi mennä vaivattomasti aina takaisin hengitykseen.

Lopeta vähitellen harjoitus.
Venyttele hieman ja palaa takaisin tehtäviesi pariin.

Miltä tuntui? Harhailivatko ajatukset?

4 kommenttia:

 1. Mulle suositeltiin Midfullnesia jo silloin vuonna 2010, kun oli paikoitellen raskasta. Silloin en siihen tarttunut, mutta seuraavana vuonna luin Eckhart Tollen "The Power of Now"-kirjan ja aloitin melko säännöllisen meditaation. Valitettavasti se meditointi on kyllä vähän hiipunut :/ Joogan yhteydessä sitä nyt lähinnä teen, ja sitten jos on jotain superstressaavaa arjessa, meditoin aamuin illoin. Mutta jos et ole lukenut Tollen kirjaa (kirjoja), suosittelen lämpimästi!! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole kyllä lukenut. Täytyypä laittaa listalle. Kiitos vinkistä :) mä joudun tekemään nyt tosi paljon töitä keskittymisen kanssa. Vähän näin loppuviikosta meinaa herpaantua vielä herkemmin kuin normaalisti. Täytyy käyttää mindfulnessia kesken päivääkin ;)

   Poista
 2. Minua myös kiinnostaisi tuo mindfullness, mutta ilmeisesti vain ajatuksen tasolla, koska en ole siihen sen tarkemmin perehtynyt. Tavoitteena olisi olla joskus sellainen ihminen, joka antaisi aina 100 % itsestään, missä ikinä olenkaan. Olen tavannut muutamia ihmisiä, jotka ovat todella läsnä tilanteessa. Kurja ajatus, että henkilö antaa minulle sata prosenttia itsestään ja itse annan ehkä vain 80 %... Voi olla, että tuo mindfullness auttaisi elämään hetkessä. Pitää tutustua enemmän aiheeseen ja testata tuota harjoitustakin. Kun on aikaa... ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisihan se mukava olla sellainen, että kaikki tietäisi minun kuuntelevan juuri häntä ja hänen asioitaan. Se olisi myös kohteliasta omalta puolelta. En ole vielä koskaan tavannut tuollaista henkilöä, jonka sinä olet tavannut. Varmasti vähän herättelee itseään. Tässäpä meille siis tavoitetta :)

   Poista