perjantai 14. maaliskuuta 2014

Fyysinen hyvinvointi = Henkinen hyvinvointi

Olen aiemminkin puhunut täällä omista fyysisistä oloista. Nyt on avauduttava taas. Meni hermo omaan löysään oloon. Sitten kovensin treeniä ja jätin sokerin. Mitä siitä seurasi? Mahtavia fiiliksiä treenien jälkeen ja jäätäviä vatsakipuja. Okei, naisten päivillä oli eräällä viikolla osansa siitä, mutta mikä on se, kun paino vaan nousee ja vatsa turpoaa?

Oletettavasti turpoavan vatsan syynä on jokin ruoka. Tämän vatsan kanssa olen saanut pelata koko elämäni. Kaikissa mahdollisissa testeissä on käyty ja mitään ei ole löytynyt. Vastaus lääkäreiltä on ollut lähinnä se, että älä syö mitään, mikä aiheuttaa vatsakipuja ja kävele paljon. Helpommin sanottu kuin tehty. En nimittäin tiedä, mikä aiheuttaa vatsakipuja, koska jonain päivänä se on puuro, toisena liha, kolmantena ruisleipä ja rahka. Jonain päivänä ei mikään. Kuitenkin niin, että Valion-tuotteista ei käy mikään paitsi ehkä Viola-tuorejuusto. Tuore lehmänmaito kuitenkin käy. Tällä hetkellä mennään kuitenkin sillä, että kaikki tuntuu pahalta.

Kun on fyysisesti huono olo jatkuvalla syötöllä, on myös henkisesti aika rikki. Iloitsen ihanasta keväästä ja kaikesta mahtavuudesta elämässä, mutta koko ajan päässä kalvaa se, miksi olen näin löysä, miksi tuloksia ei synny ja miksi en voi syödä mitään ilman kipuja? Ennen kauppaan menoa mietin tarkkaan, mitä ostan ja mitä teen ruoaksi. Kotona katson ostoksia ja totean, että mistähän saisin proteiinin? Olen syönyt paljon linssejä ja papuja, jotka eivät ole onneksi aiheuttaneet kipuja, mutta ei niitäkään nyt joka päivä jaksaisi syödä. Ja luulen, että jossain vaiheessa nekin aiheuttaisi kipuja.

Kaivoin nyt esille kaikki mahdolliset ruokaohjeet, jotka olen elämäni aikana saanut. Olen googlaillut, saanut ystäviltä linkkejä ja lukenut blogeja. Viikonloppuna kokeilen montaa eri ruokaa ja yritän selvittää, mikä homma. Gluteeniton voisi olla ihan jees, ainakin gluteeniton näkkäri on ollut aamupalana oikein jees. Juustosiivu ja kananmunaa siihen päälle niin ainakin proteiinia tulee aamupalalla. Nyt myös juon proteiinijuomia välipalana ja palautusjuomana. Saa nähdä kuinka kauan vatsa sitä kestää.

Jos teillä on jotain mahtavia proteiininlähde-vinkkejä muita kuin rahka ja raejuusto niin otan ne mielelläni vastaan ja kokeiluun!

2 kommenttia:

 1. Kuten tiedät, en ole ravitsemuksen asiantuntija, mutta olen utelias kokeilija, kuten ilmeisesti sinäkin. Olen juonut jo vuosia laktoositonta maitoa, vaikka en edes usko olevani laktoosi-intolerantikko. Tavallinen maito sai lukioaikoina vatsani niin solmuun, että halusin kokeilla laktoosittomia tuotteita. Jostain luin, että luomumaito voisi sopia niille, kenellä tavalliset maitotuotteet aiheuttavat tukalaa oloa. Olen itsekin nyt vaihtanut laktoosittoman maidon luomumaitoon enkä ole siitä turvonnut. Maitotuotteita käytän nykyään muutenkin todella vähän, mutta silloin tällöin tekee mieli maitoa ruuan kanssa (tai jäätelöä, mutta silloin vatsa on lähes poikkeuksetta kipeä). Ainakin paleo-ruokavalioa noudattavat väittävät, että tavalliset maitotuotteet (tavalliset sekä erityisesti laktoosittomat) ovat niin pitkälle prosessoituja, ettei ihmiskeho ole näin lyhyessä ajassa siihen sopeutunut. Myös viljatuotteet kuuluvat samaan kategoriaan - ruokavalio on muuttunut viimeisten tuhansien vuosien aikana huimasti, vaikka ihmiskeho on pysynyt samanlaisena.

  En ole lukenut tästä paleo-ruokavaliosta sen tarkemmin, mutta aihe kiinnostaa minua kovasti.
  Tämä blogi voi olla sinulle jo tuttu, mutta täältä löytyy inspiraation lisäksi monipuolisia vinkkejä paleo-ruokailuun: http://mycosmo.fi/news/author/vilmap

  Toivottavasti löydät avun tukalaan oloon - kuten sanoit, myös mieli kevenee, kun on fyysisesti kevyt olo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, siis kun laktoosittomat ja muut Eila - what-ever-tuotteet on niin käsiteltyjä niin en usko niiden olevan edes maitoa tai mitä ikinä. Hyvä, että se luomumaito käy sulle :) se on varmasti terveellisempää ja saat sieltä kalkit ja muut. Tuo on niin totta, että ruokavalio muuttuu ja ihmiskeho pysyy samana. Sama on myös jauhojen kanssa, et mä en voi käyttää kaupasta ostettuja vaan haen aina Vääksyn Myllyltä kaikki. Niistä ei tule vatsa kipeäksi yhtään. Eli köhköh.. tarttee alkaa vaan leipoa itse enemmän leipää, jos sitä haluaa ;)

   Paleosta mulle on moni maininnut ja Elastinenhan on sitä kans mainostanut hyväksi. Täytyy lukea toi sun linkki ja paneutua asiaan. Saattaisi olla hyvä. Kiitos :)

   Poista