torstai 7. marraskuuta 2013

Maltti on valttia

Otsikko kertoo jo paljon. Olen hyvin malttamaton ihminen. Sitäkin on täytynyt ihan opetella, että osaa huokaista ja odottaa. Jonotus kaupassa ei tuota tuskaa, mutta jonkun puhelun tai meilin odottaminen taas tuottaa.

Kärsivällisyys kuuluu seitsemään taivaalliseen hyveeseen nöyryyden, puhtauden, kohtuuden, ahkeruuden, hyväntahtoisuuden ja anteliaisuuden kanssa. Näistäkö tulevat ne ainaiset odotukset käytöksestä? Niin omasta kuin muidenkin. Oletetaan, että ollaan nöyriä ja tehdään asioita kohtuudella. "Kohtuus kaikessa", senhän me kaikki tiedämme. Pitää olla ahkera, että on hyvä ihminen ja siihen lisäksi vielä hyväntahtoinen (positiivinen ajattelu?) ja antelias. Huh! Kyllä on kovat kriteerit, kun alkaa ajatella tarkemmin.

Ensimmäisenä pystyy karsimaan omista pois tuon kärsivällisyyden. Tätä kuitenkin on harjoiteltu jo monen monta vuotta. Kaikki ei tapahdu just nyt heti ja juuri niin kuin minä haluan. Nyt osaan jopa odotella hyvän tulevaksi, kun on sen aika. Mutta mitä kaikkea tällä kärsivällisyydellä tarkoitetaan?

MTV3 uutisoi lokakuussa, että ruotsalaistutkimuksen mukaan kärsivälliset lapset haluavat panostaa koulutukseensa enemmän kuin kärsimättömät. 1960-luvulla oli kysytty 12 000 kuudesluokkalaiselta, ottaisivatko he sata kruunua heti vai tuhat viiden vuoden päästä. Rekistereiden avulla tutkijat seurasivat lasten menestystä myöhemmässä iässä ja vertailun mukaan kärsivälliset lapset olivat olleet parempia koulussa ja heidän talous ja terveys oli parempi. Kärsivällisiä lapsia olivat siis he, jotka olisivat ottaneet kruunut myöhemmin.

Itsekin tuossa lukeudun kyllä kärsivälliseksi, aina kun on kyse rahasta. Mutta sitten, kun on kyse pienestä asiasta kuten netistä, ei maltti kestä. Miten silloin 1990-luvulla jaksoikin odottaa, kun se tiimalasi pyöri ruudulla? Ehkä sen takia, että ei ollut tietoa paremmasta. Nyt netin täytyy toimia hyvin nopeasti, muuten iskee ahdistus.

Ahdistus iskee myös liikenteessä. Ja voin kertoa paljon ajavana, että ahdistuu ne muutkin. Milloin kärsivällisyyden puute menee yli? Ehkä juuri silloin, kun kyse on turvallisuudesta. Maltti on valttia myös liikenteessä ja tätä harjoittelen joka päivä.

2 kommenttia:

  1. Heh, mulla napsahtaa kans heti, jos netti (tai tietokone muuten) ei toimi! Siis ei minkäänlaista kärsivällisyttä! :D Näyttelijä Will Ferrell oli twiitannut, että "Before you marry a person you should first make them use a computer with slow Internet to see who they really are". Jep, siinä tapauksessa musta ei tule koskaan kenenkään vaimoa! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. muahhahhaa, hyvä Will! :D ei muuta kuin katsomaan vaan ihmisiä meille töihin klo 14 jälkeen, jolloin sisäiset nettiyhteydet toimivat äääärettömän hitaasti. Kyllä sitten lentää ärräpäitä ;)

      Poista